För vissa brottsoffer (målsägande) och deras anhöriga är rättegången en möjlighet till upprättelse och kan ses som ett steg i deras bearbetning av vad som har hänt. Andra vill helst undvika att tänka på händelsen och vill inte delta i rättegången. Som förälder eller nära anhörig till en målsägande eller vittne kan det kännas skrämmande att din närstående har blivit kallad att vittna i domstol. Föräldrar kan även möta en situation där deras närstående vägrar att delta i en rättegång på grund av rädsla eller oro.

Att delta i en rättegång kan återuppliva många traumatiska känslor från brottet, som man kanske har försökt att glömma. Det är också vanligt att känna en viss oro inför att berätta om någonting man har sett eller upplevt. Brottsofferjouren erbjuder stöd och hjälp att hantera dessa upplevelser och arbetar för att ge de bästa förutsättningarna för brottsoffer, vittnen och deras närstående ska kunna närvara och delta i en rättegång. Som närstående får du också följa med till domstolen och även sitta med inne i rättssalen på åhörarplats.

Förberedelser är viktiga

Under rättegången går åklagaren och försvarsadvokaten igenom detaljerna av brottet. Det kan kännas jobbigt att så många människor talar öppet om en privat och traumatisk händelse från ditt eget liv. Det kan också vara väldigt svårt att höra den åtalade personen ge information och beskriva händelsen på ett sätt som inte stämmer överens med hur brottsoffret eller du som närstående upplevde situationen. Därför finns det ofta vittnesstöd på plats, som kan hjälpa målsäganden, vittnen och deras närstående att hantera de känslor och upplevelser som kommer upp i samband med rättegången. Att ha pratat igenom hur rättegången går till ger en bättre förståelse för vad man kan förvänta sig. Om man är förberedd på vad som kan ske under en rättegång minskar också risken för att man mår dåligt av att delta i rättegången (sekundär viktimisering och känslan av att inte bli bemött med respekt och medkänsla) och man blir inte överrumplad över saker som man inte visste skulle hända, som exempelvis bilder och annat bevismaterial. Stöd efter en rättegång kan också vara väldigt viktigt för att bearbeta upplevelsen och de minnen som det kan föra med sig.

En rättegång kan vara lång och ibland händer oförutsedda händelser och förseningar. Då är det viktigt att målsägande och vittnen vet var man kan vända sig för stöd och förklaringar på vad som händer inom rättsprocessen.

Stöd till närstående

Sverige har vittnesplikt, vilket innebär att man måste vittna om man har kallats till rättegång. Som vittne kan man alltså inte välja om man vill delta eller inte. Som närstående kan du ha en viktig roll att uppmuntra och hjälpa brottsoffer/vittne både under rättegången, men också efter att rättegången är över. Brottsofferjouren erbjuder stöd och hjälp både för brottsoffer (målsägande) vittnen och till dig som närstående, för att alla på bästa sätt ska känna er informerade och trygga nog att delta i rättegången. Har du några frågor eller finns det något vi kan hjälpa dig med, tveka inte att kontakta din lokala brottsofferjour eller ring oss på tel. 116 006.