Det korta svaret är ja. Sverige har allmän vittnesplikt, vilket betyder att alla som är kallade att vittna i domstol måste göra det. Man kan alltså inte själv bestämma om man vill vittna eller inte. Det finns vissa undantag där exempelvis nära släktingar eller äkta makar inte kan tvingas att vittna mot varandra. I fall där vittnet är ett barn under 15 år brukar rätten besluta att inte kalla personen till domstol (36 kap. 4§ RB), men för personer som är 15 år eller äldre gäller alltså generellt vittnesplikten.

Vad händer om jag inte dyker upp?

Om du inte kommer till rättegången när du är kallad så kan den skjutas upp och du blir då kallad att vittna vid ett senare tillfälle. Du kan också bli skyldig att betala vite (straffavgift) och du riskerar även att bli hämtad av polisen. Dessutom kan du få betala kostnader för andra som har kommit till domstolen. Det är därför viktigt att du kommer till rättegången när du är kallad, och att du kontaktar domstolen så fort som möjligt om du har fått förhinder.

Vittnen har en viktig roll

Brottsoffer och vittnens uppgifter är ofta avgörande för att polisen ska kunna utreda brott. Information från vittnen och brottsoffer är också en viktig del av åklagarens bevisning och ligger som grund för domstolens prövning. För att en person som gjort sig skyldig till ett brott ska kunna dömas i domstol är det därför viktigt att vittnen berättar vad de vet.

För att underlätta vittnens medverkan i rättsprocessen och ge de bästa förutsättningarna för att vittnen ska kunna ge sitt vittnesmål på ett lugnt och rättssäkert sätt samarbetar Brottsofferjouren med domstolarna runt om i landet för att erbjuda vittnesstöd.

Fokus på den åtalade

Syftet med en rättegång är att klargöra om den åtalade personen har begått brottet. Därför fokuserar rättegången ofta främst på den åtalade och inte på brottsoffrets eller vittnens behov och intressen. Detta kan upplevas som väldigt frustrerande och orättvist för målsägande, men beror alltså på att syftet med rättegången är att bevisa om den åtalade har begått det påstådda brottet. Målsägandes och vittnens roll handlar främst om att berätta vad de vet om händelsen utifrån sina egna upplevelser. Målsäganden kan välja att sitta med under hela rättegången och har genom åklagaren möjlighet att ställa frågor. Inom vissa brottskategorier har målsäganden rätt till ett målsägarbiträde som representerar målsägandes intressen under rättegången. Målsägandebiträdet kan exempelvis presentera brottsoffrets krav på skadestånd och ge information vad som händer i fallet.